Nytt företag?

Det är mycket att tänka på när man startar ett nytt företag och jag samlar här några goda råd.

Säkra ditt domännamn

Om du vill ha ett domännamn med samma namn som ditt företag ska du tänka på att registrera domännamnet så fort som möjligt i samband med att ditt företagsnamn registreras. Stiftelsen för Internetinfrastruktur har uppmärksammat att nya företagsnamn systematiskt registreras kort efter att namnen blivit godkända. Det innebär att du som innehavare av ett nytt företag inte har möjlighet att registrera motsvarande domän under toppdomänen .se. Jag har provat ett antal leverantörer av domännamn och webbhotell och använder numera Binero och är nöjd med dem.

Ta kontroll över ekonomin

Med rätt verktyg är det inte så komplicerat att bokföra ett nytt företag, men även om du tar hjälp med det så är det viktigt att du har full kontroll över företagets ekonomi. Jag använder verktyg från Visma och är mycket nöjd med dem.

Prova Visma eEkonomi kostnadsfritt

Boka viktiga datum

Det är smidigt att göra skattedeklarationer och moms på nätet med mobilt BankId, men det är lätt hänt att missa sista inlämningsdag. Boka in detta i din kalender så du inte missar något och får straffavgifter i onödan. Ska du få tillbaka moms så kan du kan du skicka in momsdeklarationen omedelbart efter periodskifte och få pengarna snabbare. Det brukar ta runt en vecka.

Använd preliminärdeklarationer

Med ett nytt företag är det svårt att veta hur det kommer att gå ekonomiskt. Betala varken in för mycket eller för litet preliminärskatt. Gör en preliminärdeklaration så fort resultatet ändrar sig.

Sälj

Det är lätt att fastna i administration istället för att bita ihop och försöka sälja, men ett företag utan kunder tjänar inga pengar. Behöver du få nya idéer eller öka motivationen så är Försäljning för motvilliga väl värt tiden.

Försäljning för motvilliga. En bra bok för dig med nytt företag.